Geschiedenis

De geschiedenis van Marrakech: een keizerlijke stad

Marokko-Vakanties.nl

De geschiedenis van Marrakech: een keizerlijke stad

Marrakech, gelegen in het westen van Marokko, is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. Het staat bekend om zijn oude medina, kleurrijke markten, en prachtige architectuur. In dit artikel zullen we de fascinerende geschiedenis van Marrakech verkennen, vanaf de oprichting ervan tot heden.

Oprichting van Marrakech

Marrakech werd gesticht in 1062 door de Almoraviden, een Berber-dynastie die regeerde over een groot deel van Noordwest-Afrika en Zuid-Spanje. De oprichting van de stad was bedoeld als een fort en een centrum van religieus en politiek gezag. De naam “Marrakech” is afgeleid van de Berberse woorden “mur n akush”, wat “Land van God” betekent.

Vroegboek Deals bij D-reizen

Belangrijke datums in de geschiedenis van Marrakech

  • 1062: Marrakech wordt gesticht door de Almoraviden-dynastie
  • 1147: De Almohaden-dynastie neemt Marrakech over en maakt het de hoofdstad van hun rijk
  • 1269: De Meriniden-dynastie verplaatst de hoofdstad naar Fes, wat leidt tot een achteruitgang van Marrakech
  • 1525: De Saadi-dynastie herstelt Marrakech als hoofdstad van Marokko

Hoogtepunten van de geschiedenis

Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van Marrakech was de heerschappij van de Almohaden-dynastie, die de stad transformeerde tot een belangrijk cultureel en politiek centrum. Onder hun heerschappij werden enkele van de meest iconische gebouwen van Marrakech gebouwd, waaronder de Koutoubia-moskee en de Kasbah. De stad groeide uit tot een bloeiend handelscentrum en een belangrijke halte op de karavaanroutes van de Sahara.

Belangrijke monumenten en bezienswaardigheden

Monument Jaar van bouw
Koutoubia-moskee 12e eeuw
El Badi-paleis 16e eeuw
Bahia-paleis 19e eeuw

Marrakech vandaag de dag

Vandaag de dag is Marrakech een populaire toeristische bestemming die bekend staat om zijn levendige markten, traditionele riads en bruisende sfeer. De oude medina, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, trekt jaarlijks duizenden bezoekers die komen om de smalle straatjes, kleurrijke kraampjes en historische bezienswaardigheden te verkennen.

Toeristische trekpleisters

  • Djemaa el-Fna, het centrale plein van Marrakech
  • De Souks, traditionele markten in de medina
  • De Majorelle-tuinen, ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle

Naast het toerisme blijft Marrakech een belangrijk centrum van kunst, cultuur en handel in Marokko. De stad huisvest een aantal kunstgalerijen, musea en ambachtelijke workshops, waar bezoekers kennis kunnen maken met de rijke ambachtstradities van de regio.

Conclusie

De geschiedenis van Marrakech is er een die doordrenkt is van macht, rijkdom en culturele uitwisseling. Van de oprichting door de Almoraviden tot de prachtige architectuur van de Almohaden-dynastie en de bruisende sfeer van vandaag, Marrakech blijft een fascinerende bestemming die bezoekers uit de hele wereld blijft betoveren.

Met zijn rijke geschiedenis en unieke charme blijft Marrakech een van de meest iconische steden van Marokko en een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en avontuur.

Shoestring - Groepsreizen

Ook Marokko