Geschiedenis

De ontwikkeling van Islamitische kunst in Marokko

Marokko-Vakanties.nl

Islamitische kunst in Marokko heeft een rijke geschiedenis die dateert uit de 7e eeuw, toen de islam in het land werd geïntroduceerd. Door de eeuwen heen heeft de kunst zich ontwikkeld en aangepast aan de verschillende dynastieën en heersers die over Marokko regeerden. In dit artikel zullen we de ontwikkeling van Islamitische kunst in Marokko verkennen, van de vroege periode tot de moderne tijd.

Vroege islamitische kunst in Marokko (7e – 11e eeuw)

Vroegboek Deals bij D-reizen

De vroege islamitische kunst in Marokko werd sterk beïnvloed door de omringende regio’s, zoals het Midden-Oosten en Spanje. De Moorse invloed uit Spanje is duidelijk te zien in de architectuur van Marokkaanse gebouwen, zoals de beroemde kasbahs en moskeeën. De vroege kunstwerken tonen vaak geometrische patronen, fijn metselwerk en kleurrijke tegels die de prachtige ambachtelijke vaardigheden van de Marokkaanse ambachtslieden tonen.

Ontwikkeling van islamitische kunst onder de dynastieën (12e – 16e eeuw)

Tijdens de heerschappij van dynastieën zoals de Almohaden en de Meriniden bereikte de islamitische kunst in Marokko een hoogtepunt. Deze periode wordt gekenmerkt door de bouw van indrukwekkende moskeeën, paleizen en tuinen. De Almohaden moskee in Marrakech en de Kasbah of the Oudayas in Rabat zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige architectonische hoogstandjes uit deze tijd. De kunstenaars van deze periode gebruikten ook ingewikkelde houtsnijwerk en mozaïek om hun vakmanschap te tonen.

Marokkaanse kunst onder invloed van Arabische en Europese invloeden (17e – 19e eeuw)

Tijdens de 17e tot 19e eeuw werd Marokkaanse kunst beïnvloed door zowel Arabische als Europese invloeden. Dit resulteerde in een mix van stijlen, waarbij de traditionele islamitische kunst werd vermengd met Europese motieven. De koninklijke paleizen in Fes en Meknes tonen deze mix van stijlen, met elegante tuinen en prachtige interieurs versierd met Europese meubels en decoratie.

Moderne islamitische kunst in Marokko (20e eeuw – heden)

In de moderne tijd heeft de Marokkaanse kunstscene een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Hedendaagse kunstenaars in Marokko combineren traditionele ambachtelijke vaardigheden met moderne technieken en materialen. Er is een groeiende interesse in het gebruik van nieuwe media, zoals fotografie, videokunst en digitale kunst, naast de traditionele ambachten zoals mozaïek, weven en houtsnijwerk.

Tegenwoordig is de Marokkaanse kunstmarkt bloeiende en wordt internationaal erkend. Marokkaanse kunstenaars exposeren hun werken over de hele wereld en er zijn tal van kunstgalerijen die specifiek gericht zijn op Marokkaanse kunst.

Conclusie

De ontwikkeling van islamitische kunst in Marokko is een fascinerend verhaal van invloeden en aanpassingen gedurende de eeuwen heen. Van de vroege periode tot de moderne tijd heeft de Marokkaanse kunst zich ontwikkeld en aangepast aan de veranderende politieke en culturele omstandigheden. De rijke erfenis van islamitische kunst in Marokko blijft een bron van inspiratie voor zowel binnenlandse als internationale kunstenaars en liefhebbers.

Shoestring - Groepsreizen

Ook Marokko