Marokko

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de oude stad Meknes

Marokko Vakanties

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de oude stad Meknes

Meknes, gelegen in het noorden van Marokko, is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. De oude stad, ook wel bekend als de Imilchil Kasbah, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks vele bezoekers van over de hele wereld. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de fascinerende geschiedenis van Meknes en laten we je kennismaken met de vele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Vroegboek Deals bij D-reizen

De oorsprong van Meknes

Meknes werd gesticht in de 9e eeuw door de Berberse stam van de Meknassa. In de loop der eeuwen groeide de stad uit tot een belangrijke handelspost, waar goederen uit onder andere de Sahara en de Middellandse Zee werden verhandeld. In de 17e eeuw werd Meknes uitgeroepen tot de hoofdstad van Marokko door sultan Moulay Ismail, die de stad omtoverde tot een indrukwekkend centrum van kunst, cultuur en architectuur.

Bezienswaardigheden in Meknes

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Meknes is de prachtige Imilchil Kasbah, een complex van paleizen, moskeeën en tuinen dat een onmiskenbaar voorbeeld is van de traditionele Marokkaanse architectuur. De stadsmuren, die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven, behoren tot de indrukwekkendste van heel Marokko en bieden een adembenemend uitzicht over de stad.

Een andere interessante bezienswaardigheid is de Heri es-Souani, een reeks enorme graanschuren en stallen die ooit dienst deden als opslagplaats en nu een intrigerend voorbeeld zijn van de genialiteit van de waterbouwkunde uit die tijd.

De historische betekenis van Meknes

Meknes heeft een bewogen geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Marokko als natie. De stad was ooit een belangrijk cultureel en politiek centrum en heeft door de eeuwen heen talloze invloeden ondergaan, van de Romeinen tot aan de Arabieren en de Fransen.

Meknes is daarnaast de geboorteplaats van verschillende beroemde Marokkaanse schrijvers, dichters en wetenschappers, wiens nalatenschap nog steeds voortleeft in de straten en steegjes van de stad.

Tot slot is Meknes ook een stad van contrasten, waar de oude stadsmuren en traditionele medina’s naadloos samengaan met moderne winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Conclusie

Meknes is een stad met een rijke en fascinerende geschiedenis die een bezoek meer dan waard is. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of gewoonweg wilt genieten van de sfeer van een oude stad, Meknes heeft voor elk wat wils. Plan dus zeker een bezoek aan deze bijzondere stad tijdens je reis naar Marokko.

Shoestring - Groepsreizen

Ook Marokko