Geschiedenis

Meknes: de geschiedenis van een keizerlijke stad

green-leafed tree

Inleiding

Meknes is een stad in Marokko met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. Het is een van de vier keizerlijke steden van Marokko, samen met Fez, Marrakech en Rabat. Meknes is een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Marokko en is vandaag de dag een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige architectuur, levendige markten en historische bezienswaardigheden.

Ontstaan van Meknes

Meknes werd gesticht in de 9e eeuw door de Berbers en was lange tijd een bescheiden stad. In de 17e eeuw kwam Meknes tot bloei onder de heerschappij van de Alaouitische sultan Moulay Ismaïl. Hij maakte van Meknes zijn hoofdstad en gaf de stad haar kenmerkende architectuur. Onder zijn bewind groeide Meknes uit tot een van de belangrijkste steden van het Marokkaanse rijk.

Vroegboek Deals bij D-reizen

Keizerlijke stad

Moulay Ismaïl wilde van Meknes een keizerlijke stad maken die kon concurreren met Fez en Marrakech. Hij liet prachtige paleizen, imposante stadsmuren en indrukwekkende poorten bouwen om zijn autoriteit te tonen. Het resultaat was een stad met een majestueuze uitstraling, die vandaag de dag nog steeds te bewonderen is. Meknes werd in 1996 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de buitengewone universele waarde van haar historische stadskern.

Architectuur en bezienswaardigheden

De architectuur van Meknes is een mix van Islamitische, Berberse en Spaanse invloeden. De Rue Mechouar, de hoofdstraat van de oude stad, wordt geflankeerd door prachtige gebouwen en traditionele markten. Een van de must-see bezienswaardigheden in Meknes is de Bab Mansour, een van de mooiste poorten van Marokko. Andere hoogtepunten zijn de Mausoleum van Moulay Ismaïl, de tombes van de Mereniden, en de graven van de Joodse begraafplaats.

Markten en ambachten

Meknes staat bekend om haar bruisende markten waar de lokale bevolking hun ambachtelijke producten verkopen. De medina is de plek bij uitstek om de traditionele ambachten van Meknes te ontdekken. Van handgemaakte tapijten tot keramiek en leerwaren, de medina biedt een schat aan handgemaakte schatten. In de smalle steegjes rond de medina vind je ook veel traditionele ambachtslieden die hun vak uitoefenen.

Toerisme en economie

Meknes speelt een belangrijke rol in het Marokkaanse toerisme. Elk jaar trekken duizenden toeristen naar de stad om haar historische en culturele bezienswaardigheden te bewonderen. Dit heeft een positieve impact gehad op de economie van de stad, die sterk afhankelijk is van toerisme. Omdat Meknes nog niet zo druk bezocht wordt als Fez en Marrakech, is het een fijne bestemming voor reizigers die willen genieten van de Marokkaanse cultuur zonder de drukte.

Gastronomie

Naast haar architectonische schoonheid staat Meknes ook bekend om haar culinaire tradities. De stad biedt een overvloed aan restaurants en eetgelegenheden waar bezoekers kunnen genieten van de heerlijke Marokkaanse keuken. Van traditionele tajines tot zoete gebakjes, Meknes is een paradijs voor fijnproevers.

Conclusie

Meknes is een stad met een rijke geschiedenis en een unieke architectuur. Het is een bestemming die zowel historici als toeristen zal aanspreken. Met haar prachtige bezienswaardigheden, bruisende markten en heerlijke gerechten, is Meknes een stad die niet mag ontbreken op de reisroute van een Marokkaanse vakantie.

Shoestring - Groepsreizen

Ook Marokko