Geschiedenis

Het Romeinse erfgoed van Volubilis: een gedetailleerd overzicht

Marokko-Vakanties.nl

Het Romeinse erfgoed van Volubilis: een gedetailleerd overzicht

Het oude stadje Volubilis, gelegen in het noorden van Marokko, is een UNESCO-werelderfgoedsite die bekend staat om zijn indrukwekkende Romeinse overblijfselen. Het was ooit een belangrijke Romeinse nederzetting en speelde een cruciale rol in de handel en cultuur in de regio. In dit artikel zullen we een gedetailleerd overzicht geven van het Romeinse erfgoed van Volubilis, inclusief de geschiedenis, architectuur, en culturele betekenis.

Geschiedenis van Volubilis

Volubilis werd voor het eerst bewoond door de Carthaagse bevolking voordat het in 40 na Christus werd veroverd door de Romeinen. Gedurende de Romeinse overheersing groeide de stad uit tot een welvarende nederzetting, dankzij de bloeiende landbouw en handel. Volubilis diende als een belangrijk centrum voor de productie van olijfolie, graan, en wijn, die werden verhandeld binnen en buiten het Romeinse Rijk. De stad bleef een bloeiende gemeenschap tot de 3e eeuw na Christus, toen het werd verlaten als gevolg van politieke instabiliteit en militaire conflicten in de regio.

Vroegboek Deals bij D-reizen

Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Volubilis:

 • 40 na Christus: Verovering door de Romeinen
 • 3e eeuw na Christus: Ondergang van de stad
 • 1997: Inschrijving als UNESCO-werelderfgoed

Architectuur van Volubilis

De historische site van Volubilis staat bekend om zijn goed bewaard gebleven Romeinse architectuur. De overblijfselen omvatten prachtige mozaïeken, standbeelden, tempels, en badhuizen die getuigen van de welvaart van de stad tijdens de Romeinse periode. De stad was ook omringd door een indrukwekkende stadsmuur die ongeveer 2,6 kilometer lang was en tot op de dag van vandaag gedeeltelijk intact is gebleven. De opgravingen in Volubilis hebben ook geleid tot de ontdekking van verschillende Romeinse villa’s die uitgerust waren met prachtige vloermozaïeken en fresco’s.

Belangrijke architectonische kenmerken van Volubilis:

 • Romeinse tempels en badhuizen
 • Stadsmuren van 2,6 kilometer lang
 • Prachtige mozaïeken en fresco’s in de villa’s

Culturele betekenis van Volubilis

Naast zijn historische en architecturale waarde, heeft Volubilis ook een diepe culturele betekenis. De site heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud en de verspreiding van de Romeinse cultuur in Noord-Afrika. De overblijfselen van Volubilis getuigen van de culturele uitwisseling tussen de Romeinen en de inheemse bevolking, waaronder de Berbers. De stad was ook het toneel van verschillende religieuze riten en festiviteiten die een belangrijk inzicht bieden in de cultuur en tradities van die tijd.

Culturele aspecten van Volubilis:

 • Rol in de verspreiding van de Romeinse cultuur in Noord-Afrika
 • Culturele uitwisseling tussen Romeinen en inheemse bevolking
 • Religieuze riten en festiviteiten in de stad

Toerisme in Volubilis

Tegenwoordig trekt Volubilis jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld, die komen om de prachtige Romeinse overblijfselen te bewonderen. De site is gemakkelijk bereikbaar vanuit steden als Fez en Meknes, en is een populaire bestemming voor liefhebbers van archeologie en geschiedenis. Bezoekers kunnen genieten van een rondleiding door de ruïnes, waar ze getuige kunnen zijn van de prachtige mozaïeken, indrukwekkende tempels, en het adembenemende landschap dat Volubilis te bieden heeft.

Toeristische activiteiten in Volubilis:

 • Rondleidingen door de ruïnes
 • Bewonderen van prachtige mozaïeken
 • Mogelijkheid om het omliggende landschap te verkennen

Conclusie

Het Romeinse erfgoed van Volubilis is van onschatbare waarde en biedt een fascinerend inzicht in de Romeinse aanwezigheid in Noord-Afrika. De goed bewaard gebleven ruïnes getuigen van de welvaart, architectonische pracht, en culturele uitwisseling die plaatsvond in deze oude stad. Volubilis blijft een belangrijke historische en toeristische bestemming die ons blijft herinneren aan de rijke geschiedenis van deze regio.

Shoestring - Groepsreizen

Ook Marokko