Geschiedenis

Marokkaanse kleding door de eeuwen heen

Marokko-Vakanties.nl

De evolutie van Marokkaanse kleding door de eeuwen heen

Marokkaanse kleding is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de culturele identiteit van Marokko. Door de eeuwen heen hebben verschillende invloeden geleid tot de ontwikkeling van diverse stijlen, kleuren en materialen die typerend zijn voor Marokkaanse kleding. In dit artikel onderzoeken we de evolutie van Marokkaanse kleding, van de oudheid tot aan de moderne tijd.

Oudheid en Berberse invloeden

De traditionele kleding van Marokko is sterk beïnvloed door de Berberse cultuur, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. In de oudheid droegen Berbers tunieken, wikkelrokken en hoofddoeken gemaakt van wol, linnen en zijde. De kleuren van de kleding waren vaak natuurlijk, zoals blauw, groen en geel, en werden versierd met borduursels en franjes.

Vroegboek Deals bij D-reizen

Typisch voor de Berberse kleding waren ook de sieraden, zoals zilveren hangers, armbanden en enkelbanden, die een belangrijke rol speelden in de visuele identiteit van de dragers.

Belangrijke punten:

 • Berberse invloeden in de oudheid
 • Gebruik van natuurlijke kleuren en materialen
 • Kenmerkende sieraden en accessoires

Islamitische invloeden en de Caftan

Met de komst van de islam naar Noord-Afrika in de 7e eeuw, werden nieuwe kledingstijlen geïntroduceerd die gebaseerd waren op de islamitische voorschriften voor bescheidenheid. Vrouwen begonnen lange gewaden te dragen, bekend als djellaba’s, terwijl mannen tunieken en wijde broeken droegen. Deze kledingstukken werden vaak versierd met delicate borduursels en patronen.

Een van de meest iconische kledingstukken die in deze periode zijn ontstaan, is de caftan. De caftan is een lange, loszittende jurk met wijde mouwen en wordt vaak gedragen bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feesten. De caftan is versierd met prachtige borduursels, kralen en edelstenen en wordt beschouwd als een symbool van luxe en elegantie.

Belangrijke punten:

 • Islamitische voorschriften voor kledingstijlen
 • Introductie van djellaba’s en caftans
 • Prachtige versieringen en luxe materialen

Invloeden van de koloniale periode

Tijdens de koloniale periode werden nieuwe materialen en stijlen geïntroduceerd in Marokkaanse kleding. Europese invloeden leidden tot het gebruik van zijde, satijn en kant, die werden verwerkt in traditionele kledingstukken zoals de caftan. Ook werden westerse kledingstukken, zoals jassen en broeken, geïntegreerd in de Marokkaanse mode.

Daarnaast werden traditionele technieken verfijnd en gecombineerd met moderne ontwerpen, waardoor de Marokkaanse kleding een unieke mix van traditionele en eigentijdse stijlen werd.

Belangrijke punten:

 • Integratie van Europese materialen en stijlen
 • Modernisering van traditionele technieken
 • Unieke mix van traditionele en eigentijdse stijlen

Marokkaanse kleding in de moderne tijd

Vandaag de dag is Marokkaanse kleding een levendige en diverse industrie, met ontwerpers die traditionele technieken combineren met eigentijdse mode. De caftan is nog steeds een geliefd kledingstuk bij speciale gelegenheden, maar er zijn ook moderne variaties en interpretaties ontstaan. Naast de caftan dragen Marokkaanse mannen en vrouwen ook westerse kleding, zoals jeans en T-shirts, en combineren deze met traditionele accessoires.

Marokkaanse kleding weerspiegelt de rijke culturele geschiedenis van het land en blijft een bron van trots en identiteit voor de Marokkaanse bevolking. De diverse stijlen, kleuren en materialen die door de eeuwen heen zijn ontwikkeld, blijven een belangrijk onderdeel van de culturele expressie en creativiteit van Marokko.

Belangrijke punten:

 • Levendige en diverse mode-industrie
 • Traditionele technieken gecombineerd met eigentijdse mode
 • Bron van trots en identiteit voor Marokkaanse bevolking

Al met al heeft de evolutie van Marokkaanse kleding door de eeuwen heen geleid tot een rijke en gevarieerde modecultuur die de diversiteit en creativiteit van Marokko weerspiegelt.

Shoestring - Groepsreizen

Ook Marokko